Brno

Ligging

Brno is de tweede grootste stad van Tsjechië en fungeert als cultureel, politiek en handelscentrum van de regio Moravië. Door zijn centrale ligging in Europa op korte afstand van bijvoorbeeld Praag en Wenen, telt de internationale luchthaven wel wat bezoekers. De aanwezigheid van de Masaryk Universiteit maakt de stad ook voor studenten interessant.

Bezienswaardigheden

De stad heeft een vermaard historisch centrum. De beroemde villa Tugendhat uit 1930 staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Verder vinden we de Petrus en Paulus-kathedraal, diverse kerken, historische bouwwerken en musea.

Cultuur

De fameuze jaarlijkse vuurwerkenwedstrijd, Ignis Brunensis, trekt telkens zeer veel toeschouwers. Deze wedstrijd wordt eind mei-begin juni gehouden en betekent letterlijk uit het Latijn vertaald: het vuur van Brno. Ook liefhebbers van theater, opera of film vinden zeker hun gading in de stad.

Sport en ontspanning

De jaarlijks weerkerende Grand Prix voor motorfietsen heeft de stad op de internationale sportieve kaart gezet. De lokale voetbalclub vinden we terug in de hoogste Tsjechische voetbalafdeling. Qua ontspanning kan je terecht in de plaatselijke winkel- en vermaakcentra, waar intussen alle moderne ketens ook hun plaatsje hebben gevonden.

Natuur

Aangezien Brno en met uitbreiding de ganse regio Moravië een zeer bosrijk gebied is, ontleent het zich uitstekend voor wandel- en fietstochten. Kamperen is dan ook een populaire vorm van vakantie in deze regio.