Lipnomeer

Ligging en situering

Het Lipnomeer is gelegen in het zuiden van Tsjechië (Zuid-Bohemen), is bijna vijftig km lang en daarmee ook het grootste meer van Tsjechië. Vanuit Praag moet je rekenen op een reistijd van drie uur met de wagen. De aanleg van het meer werd afgerond in 1960 en is intussen uitgegroeid tot een voorname toeristische trekpleister van het land als onderdeel van het Sumava Nationaal Park.

Dankzij de bosrijke omgeving zijn er volop fiets- en wandelmogelijkheden. Het meer zelf leent zich uitstekend tot zwemmen, zeilen en surfen. Bovendien vinden ook sportvissers zeker hun gading. In de winterperiode, wanneer het meer bevroren is, kan er geschaatst worden.

Bezienswaardigheden

De regio rond het Lipnomeer leeft voornamelijk van het toerisme, wat ook logisch is. Dankzij de omgeving en de aangename zomertemperaturen kunnen we het meer beschouwen als één van de belangrijkste vakantiebestemmingen in Tsjechië. Vakantieparken, hotels en campings zijn er in ieder geval genoeg te vinden.

Cultuur en geschiedenis kan je echter ook wel opsnuiven in de regio. Het nabijgelegen historische stadje Český Krumlov, behorend tot het UNESCO-werelderfgoed, met de imposante burcht en kasteel is zeker een bezoekje waard net als het kasteel Hluboká in de stad Hluboká nad Vltavou.

Naast het meer is het dorp Lipno nad Vltavou met het populaire skigebied Kramolin gelegen. Hier vindt je naast hotels en uitgaansmogelijkheden ook diverse winkeltjes en restaurants.