Pilsen

Ligging

Na de hoofstad Praag en de steden Brno en Ostrava is Pilsen de vierde grootste stad van het land. De stad is gelegen in het westen van het land en hoofdstad van de regio. Zowel op cultureel als economisch vlak is de stad het referentiepunt van de Westbohemen.

Bezienswaardigheden

De stad is bekend als naamgever van de pils en zijn brouwerij Pilsener Urquell waar al sinds 1842 bier wordt gebrouwen. Daarnaast is een rondleiding in de fabrieken van de Skoda, gecombineerd met het Skoda-museum zeker ook een aanrader. Je krijgt een zicht op het assemblageproces van begin tot einde.

Vanuit historisch oogpunt is de Sint-BartolomeĆ¼skathedraal een pareltje. De kathedraal van het lokale bisdom heeft de hoogste toren van TsjechiĆ« en werd reeds in de dertiende eeuw gebouwd. Naast deze imposante kathedraal vinden we ook de Grote Synagoge terug in de stad. Deze synagoge is na Boedapest de grootste ter wereld.

Cultuur

De regio Pilsen kent een rijk theaterleven. Het feit dat de streek enkele bekende Tsjechische cultuurpersoonlijkheden voortbracht, is hier uiteraard niet vreemd aan. Muziekfestivals en folkloristische festivals behoren ook tot de plaatselijke tradities.

Sport

De lokale voetbalclub werd in 2011 Tsjechisch kampioen voetbal. Ook in het ijshockey wordt de stad in de hoogste afdeling vertegenwoordigd.

Natuur

De regio staat ook bekend omwille van zijn natuurparken. Het bosrijke gebied met vele watervlakten geeft in combinatie met het golvende landschap een bijzonder mooie aanblik.