Reuzengebergte

Ligging en situering

Op de grens van Tsjechië met Polen en op ongeveer 125 km van de hoofdstad Praag bevindt zich het Reuzengebergte, dat behoort tot de bergketen van de Sudeten. De hoogste top van het natuurbeschermde gebergte noemt de Sneeuwkop, bevindt zich op 1602 meter en mag zich de hoogste berg van Tsjechië noemen.

Dankzij het veelzijdige imposante landschap trekt de regio jaarlijks veel bezoekers, vooral in de winterperiode is de regio zeer populair als skioord. Zijn naam dankt het Reuzengebergte aan de legendarische reus Krakonos.

Bezienswaardigheden

Het Reuzengebergte bestaat voor een groot deel uit het nationaal park Krkonoše, sinds 1992 een door UNESCO erkend biosferen reservaat. Het park herbergt door zijn unieke karakter en afwisselende natuur unieke fauna en flora. Ook de bekende rotsformaties, zoals de Teplicer rotsen en de rotsen van Adršpach zijn vaak bezochte attracties.

Het gebergte heeft verschillende grote wintersportgebieden met Harrachov als meest populaire dankzij zijn uitstekende gastronomie en accomodatie. Diverse skiwedstrijden, waaronder schansspringen en langlaufen, vinden hier in de winter plaats. In het plaatsje Harrachov kan u trouwens ook het glasmuseum bezoeken. U kan daar het Boheemse kristal van kortbij aanschouwen.

In de zomerperiode kan u genieten van de ongerepte natuur via één van de vele lokale wandelroutes. Deze leiden u langs de bekende bergtoppen, unieke landschappen, en de Elbe, de grootste rivier van Tsjechië.